Despre pietre semipreţioase: CITRIN

Pentru că este vară şi soarele străluceşte necontenit, gândul ne-a zburat la una dintre cele mai frumoase, calde şi vesele pietre: CITRINUL. Apreciată încă din cele mai vechi timpuri de toate femeile iubitoare de frumos, această piatră are o istorie captivantă şi numeroase proprietăţi şi semnificaţii pe care dorim să le împărtăşim cu voi. 

O scurtă istorie a citrinului

Conform legendelor, cei care au descoperit această piatră semipreţioasă au fost romanii, folosind-o în formă ovală pentru bijuterii. În Grecia antică  se sculptau diverse imagini iconice în citrin, în timp ce egiptenii păstrau pietrele de citrin ca talismane norocoase. Citrinul era de asemenea folosit de către scoţieni pentru mânerele săbiilor, servind la înfrumuseţarea acestora. Însă citrinul a început să fie mai bine cunoscut în perioada interbelică, atunci când a apărut curentul Art Deco. Numeroase vedete au optat pentru bijuteriile cu citrin, creând un trend care se menţine încă şi în ziua de astăzi. 

Cum recunoaştem un citrin?

Citrinul este o varietate de cuarţ, culoarea sa variind de la galben pal până la maro închis. Numele său vine din latinescul „citrus” care înseamnă „lămâie”. Pentru că se găseşte foarte rar în natură, piatra se obţine prin tratarea termică a ametistului. Culoarea sa naturală este galben pal, toate celelalte nuanţe fiind de fapt rezultatul acestui tratament termic. 

Citrinul în nuanţe întunecate de portocaliu se mai numeşte şi citrinul Madeira, nume inspirat de culoarea vinului portughez. 

Însă cele mai căutate şi iubite citrine sunt cele galbene, de culoarea lămâii. 

Citrinele au forme şi dimensiuni diferite, potrivindu-se oricărei monturi. 

Proprietăţile citrinului

Mineral: Cuarţ

Compoziţie chimică: SiO2

Culoare: De la galben pal până la maro-roşcat

Duritate: 7 pe scara lui Mohs, unde 10 este cel mai dur.

Unde se găseşte: Cel mai important producător de citrin este Brazilia, însă acesta se găseşte şi în Bolivia, Spania, Rusia şi Statele Unite. 

Semnificaţiile citrinului

Citrinul este cunoscut ca un talisman care aduce purtătorului sănătate, noroc, fericire şi prosperitate.

Fiind denumită şi „piatra abundenţei”, citrinul atrage succesul şi prosperitatea asupra purtătorului. Este o piatră recomandată pentru oamenii de afaceri, întrucât aduce multe venituri şi noroc.

Este de asemenea o piatră cu numeroase efecte benefice asupra organismului, întărind imunitatea şi ajutând la eliminarea toxinelor şi regenerarea ţesuturilor. 

Se recomandă de asemenea ca citrinul să fie purtat de către cei care se confruntă cu depresia sau frica, întrucât influenţează în mod pozitiv viaţa acestora.

Citrinul este piatra norocoasă a celor născuţi în luna noiembrie. 

Recomandări Diva Gold 

Noi vă recomandăm să purtaţi această piatră de câte ori aveţi ocazia, întrucât aduce numeroase beneficii. Având şi o duritate mare, nu necesită îngrijiri speciale, iar bijuteriile cu citrin vă vor oferi acea strălucire a soarelui, accesorizând cu succes orice ţinută. 

Set din aur cu citrin, 4963,67 lei

Set din aur cu citrin, 5019,16 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *