Despre pietre semipreţioase: SAFIR

Safirul este piatra preţioasă a celor născuţi în luna septembrie, fapt pentru care vă prezentăm astăzi 15 lucruri incredibile despre această piatră, considerată simbol al castităţii şi al spiritului justiţiar.

1. Denumirea de safir provine din grecul safeiros, care se traduce prin piatră albastră, şi este posibil ca iniţial să fi făcut referire la o altă piatră albastră, lapis lazuli. 

2. Safirele sunt preţuite încă din cele mai vechi timpuri. Mai exact, încă din Roma Antică ele erau şlefuite pentru a fi purtate ca bijuterii. 

3. Safirul este o varietate de Corindon şi este cunoscut de majoritatea dintre noi ca fiind albastru închis. În realitate însă, safirul poate fi şi roz, galben, portocaliu sau verde. De fapt, corindonul de orice culoare, în afară de cel roşu, este safir. Corindonul roşu însă este numit rubin. 

Inel din aur alb 18k cu safir, 2200 lei

4. Culoarea safirelor este dată de impurităţile din mineralul Corindon. Pigmentul albastru este dat de ionii de fier şi titan, ionii de crom dau safirelor culoarea roz, iar o cantitate mai mare de crom îl transformă în rubin. 

5. Cea mai rară varietate de safir este safirul Padparadsha, de culoare roz-portocalie. Denumirea sa vine din sanscrită şi înseamnă Floare de Lotus

6. Safirele sunt printre cele mai dure minerale naturale din lume. Pietrele preţioase sunt evaluate în funcţie de duritatea lor (capacitatea unui material de a fi zgâriat sau de a zgâria alt material) pe scara de duritate MohsSafirele au duritatea 9 pe scara Mohs. Singurul element care poate zgâria un safir este un diamant. Această duritate a lor face ca safirele să fie o alegere excelentă pentru inelul de logodnă, sau alte bijuterii care pot fi purtate zi de zi, fără risc de deteriorare.

Inel din aur 18k cu safir şi diamante, 2810 lei

7. În plus, tocmai datorită acestei durităţi, safirul poate fi folosit şi în scop industrial. De exemplu, ceasul Apple are ecranul cu cristal de safir creat în laborator. 

8. Safirele pot fi găsite în mai multe locuri din lume, printre care Australia, Malawi, Madagascar, Sri Lanka şi Statele Unite. 

9. De-a lungul istoriei, diverse popoare au atribuit puteri mistice safirelor. In Antichitate, se credea că safirele îi protejează de primejdii pe cei care le poartă. In Evul Mediu, se credea că safirele vindecă bolile ochilor şi păzesc castitatea fecioarelor. Safirele simbolizează nobleţea şi loialitatea. 

10. Safirele de culoarea albastru închis au fost îndelung asociate cu regalitatea (ceea ce a contribuit probabil la denumirea acestei culori albastru regal). Safirele erau deseori purtate de regi medievali, care credeau că aceste pietre preţioase îi protejează de duşmani.

11. Împăratul francez Napoleon Bonaparte i-a dăruit iubitei sale Josephine în 1796 un inel de logodnă cu safir. Inelul, scos la licitaţie anul trecut şi vândut pentru aproape un milion de dolari, avea un safir în formă de pară şi un diamant în formă de pară.

12. Cel mai faimos safir regal de astăzi este inelul de logodnă oferit în 1981 de prinţul Charles pentru Diana Spence, purtat acum de prinţesa Kate Middleton. Inelul are un safir albastru oval de 18 carate, înconjurat de diamante. 

13. Inelele de logodnă cu safir nu sunt însă doar pentru cei de viţă nobilă. Până în secolul XX, safirele erau cele mai iubite pietre preţioase pentru inelele de logodnă. În epoca victoriană erau la modă inelele de logodnă cu un safir înconjurat de diamante într-un model floral. 

Inel din aur 18k cu safire şi diamant, 3220 lei

14. Interesant este faptul că safirele pot avea efect optic de stea. Acest fenomen apare atunci când mici incluziuni creează efectul de stea în şase colţuri pe suprafaţa unui safir cu tăietura cabochon, numit şi safir stea. 

15. Probabil cel mai interesant tip de safir este cel care îşi schimbă culoarea. În funcţie de lumină, el îşi poate schimba culoarea de la albastru în lumină naturală, la mov în lumină artificială. 

Safirul este o piatră preţioasă care va fi întotdeauna apreciată şi iubită de femeile din întreaga lume. Se recomandă a fi oferit cadou ca bijuterie la aniversare a 5, 23 şi 45 de ani de la căsătorie. Şi, desigur, fiind piatra lunii Septembrie, este cadoul ideal pentru toate doamnele şi domnişoarele care îşi sărbătoresc ziua de naştere luna aceasta. Bijuteria Diva Gold vă urează La mulţi ani şi multe safire! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *